Începem anul în forță

APMA prezintă şi susţine cererile şi doleanţele medicilor de specialitate la Guvernul României.

 

Astăzi, la ora 11:00, domnul doctor Cosmin Alexandrescu, preşedinte APMA şi doamna doctor Alina Mîndroiu, vicepreşedinta APMA au avut o întâlnire cu domnul doctor Dragoş Garofil, Consilier de Stat al Premierului Ludovic Orban pe probleme de sănătate. Subiectele discutate au fost următoarele:

1. Necesitatea aducerii valorii punctului pe servicii în ambulator la minim 4,5 lei, sau la o valoare cel puţin egală cu cea a medicinei de familie
2. Problema pensiilor foarte mici ale personalului medical, datorate cotizării istorice la valori minime.
3. Problema concediilor de odihnă în cazul medicilor din ambulatoriul de specialitate comparativ cu medicii de familie. O rezolvare ar putea fi introducerea convenţiilor de înlocuire.
4. Vârsta de pensionare în cazul medicilor cu practica liberală şi abordarea neunitară la nivel naţional din partea autorităţilor locale.
5. Modificarea prevederilor legale astfel încât şi entităţile organizate pe Legea 629 să poată accesa fonduri europene.
6. Găsirea unei modalităţi de reducere sau deducere a TVA pentru achiziţia de aparatură sau consumabile medicale. Un model ar fi TVA de 9%, aplicat astăzi la medicamente.

S-a convenit să avem întâlniri regulate şi pe viitor, precum şi facilitarea unor întâlniri cu Premierul Ludovic Orban şi reprezentanţii Ministerului de Finanţe.