Întâlnire la Ministerul Muncii

Astăzi, la ora 16:30, la sediul Ministerului Muncii a avut loc o întâlnire între doamna Ministru Violeta Alexadru, doamna dr. Raluca Zoițanu din partea Patronatului medicilor de familie şi domnul dr. Cosmin Alexandrescu însoţit de doamna dr. Irina Bantaș din partea APMA. La întâlnirea solicitată de asociaţiile medicilor a participat şi consilierul de stat pe sănătate al Premierului, domnul doctor Dragoş Garofil.


S-au luat în discuţie următoarele subiecte:
1. Nivelul mic al pensiilor medicilor care îşi încheie activitatea în această perioadă, pentru care cotizarea s-a făcut de către angajator (statul) în perioada anilor 1970-2000 la niveluri minime.
2. Discrepanţă dintre legea 95/2006, care prevede un program de lucru al medicilor de 7 ore/zi şi Codul Muncii care normează programul de lucru la 8 ore/zi, ceea ce conduce la penalizarea medicilor în ceea ce priveşte stagiul de cotizare.
3. Discrepanţele între prevederile CoCa şi Codul Muncii privind programul de lucru al medicilor cu PFA: 7 ore vs. 1 1/2 norme.
4. Corectarea prevederilor din Codul Muncii care prevede ca medicii care au lucrat în privat, pe PFA, în cazul angajării în sistemul public (ambulatoriu spital sau reţea şcolară) sunt angajaţi ca debutanţi, indiferent de vechimea lor reală.
5. Modificarea prevederilor legale privind emiterea certificatului de handicap în cazul copiilor cu afecţiuni psihiatrice, pentru a veni în sprijinul acestor copii şi a familiilor lor prin simplificarea procedurilor.

S-a convenit că Ministerul Muncii să faciliteze discuţiile cu Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, CNAS, Ministerul Sănătăţii, urmând a iniţia şi modificările legislative atunci când situaţia  va impune.